Botox е медикамент, направен от невротоксин произведен от бактерията Clostridium Botulinum наречен ботулинов токсин. Той се използва за медицинско лечение на определени мускулни условия и козметично премахване на бръчки, като временно парализиране на мускулите.

Как действа ботокса?

Ботоксът прекъсва предаването на нервния импулс към мускула. Чрез спиране на движението на определени мускулчета по лицето се изглаждат мимическите бръчки.

Медицински и козметични приложения на ботокс

Ботулиновият токсин се използва предимно като лечение за намаляване на появата на бръчки по лицето и фини линии при по-възрастни хора. Освен естетически приложения, Botox е установено, че е полезен при лечение на различни медицински състояния, включително кривогледство, мигрена, прекомерно изпотяване и др.

Как се извършва процедурата за ботокс?

Ботулиновият токсин се прилага чрез разреждане на праха във физиологичен разтвор (натриев хлорид) и се инжектира директно в невромускулна тъкан. Отнема 24-72 часа за ботокса да започне да действа. В някои случаи може да отнеме до 5 дни, за пълния ефект на ботокса да бъде проявен.

Ботокс не трябва да се използва при бременни или кърмещи жени, или от хора, които са имали предишна алергична реакция към лекарството или някоя от съставките му.

Рискове и странични ефекти на ботокс

Инжекциите с ботулинов токсин се понасят добре и има малко странични ефекти. В редки случаи индивид може да има генетично предразположение, което води до леко, преходно неразположение.

Процедурата е свързана с убождане с много фина игла и инжектиране на много малки дози, което я прави почти безболезнена. След третиране с ботокс, пациента не трябва да ляга в продължение на 4 часа.

Една до три седмици след първоначалното инжектиране може да се направят малки допълнителни корекции при нужда.

Три месеца след първоначалното инжектиране и корекцията, не трябва да се инжектира ново количество ботокс поради риск от образуване на антитела.

Ботокса, който използвам в София Естетик е Vistabel на Allergan.

Цени:

  • 1 зона   200 лв
  • 2 зони  400 лв (чело)
  • 3 зони – 500 лв